top of page

FSL Bonusföreläsning för studierektorer

- Planeringsverktyget vi alla behöver.

 

Föreläsare Henrik Wallentin, Internmedicinare, Studierektor, Skånes Universitetssjukhus, Projektledare på Mercator.

Moderator Christina Christoffersen, FSL

 

Våra utbildningsläkare behöver hålla koll på många saker – det är så mycket aktiviteter, papper, hel-/deltids arbetsdagar, jourer, operationstider, mottagningstider osv. För inte att tala om randningar, möten, kurser, kursansökningar, kursintyg, bedömningsblanketter, handledarsamtal, journalclubs, kvalitetsprojekt, vetenskapligt arbete, antal utförda ingrepp etc etc.

Utbildningsläkare är dessutom ofta mitt i livet med små barn, stora bolån, nyinköpta hus som ska renoveras, pendling till jobbet, skiftande arbetsplatser och stort engagemang i specialitetsföreningar, SYLF osv osv. Inte nog med att det är städdag i samfälligheten och föräldrarmöte i hockeylaget, det är även VAB, möhippor, IUP samtal på skolan, sömnlösa nätter med småbarnens vattkoppor och annat som tär på förmågan att planera.

Hur håller man koll på sina utbildningsaktiviteter mitt i detta? Många använder någon sorts excell dokument eller handskrivna anteckningar och några har sina värdefulla kursintyg i en pärm nånstans på rummet eller bara i en mapp i ett skåp. Vissa har stenkoll och andra har inte riktigt koll hela vägen. Vi på FSL ser det t ex när desperata ST skriver till oss utanför kursterminen och vill gå digital kurs nu nu.

Kan vi göra det lätt att göra rätt? 

Studierektorerna i Skåne har genom många år arbetat med olika digitala verktyg, bl.a. plattformen ST-forum, ett otroligt värdefullt verktyg. Nu har Henrik Wallentin startat pilotprojektet Mercator, där han tillsammans med studierektorer, ST och specialitetsföreningar har skapat alla de funktioner vi hittills bara har drömt om. T ex överblick över målbeskrivningen, en översiktsfunktion som låter dig se om ST följer sin utbildningsplan, bedömningsblanketter som bedömaren kan signera direkt i sin mobil med bank-id, elektroniska kursintyg, kalender för möten och kallelser, en checklista/mall för journalclub och mycket mycket mer.

I slutet av utbildningen genererar systemet alla nödvändiga blanketter, ifyllda och klara för signering och inlämning till Socialstyrelsen.

 

Kom och lyssna på Henrik och se hur han skapar en sammanhållen planeringsmiljö för oss och våra utbildningsläkare.

bottom of page