top of page

Inspirationsföreställning: Break the Silence

Häng med på föreställningen "Break the Silence" den 27/9 på Malmö Arena
Denna gång tar Ulrika med sig hela föreställningen "Break The Silcence" till FSL. Det blir en timma med härlig sång & musik för alla kongressdeltagare. Häng med Du också!


Break the silence tog sin början i ett lokalt initiativ i en liten nordvästskånsk by, där ungdomarna på högstadiet mådde väldigt dåligt. Allt kulminerade i en elevs tragiska självmord och artisten Lollo Fält, som själv gått på skolan och kämpat med sitt mående, skrev flertalet låtar på temat hopp, mod och tröst. Hon presenterade dessa för Jonas Engström, välrenommerad körledare, som direkt såg en möjlighet i att försöka göra något för ungdomarna.
Jonas kontaktade Musik i Syd och projektledare Ulrika Gudmundsson Schönberger, som uteslutande jobbar med olika projekt inom kultur och hälsa.

Under Skåneveckan för psykisk hälsa 2021 genomfördes det pilotprojekt som ligger till grund för det koncept Musik i Syd tillsammans med Betaniastiftelsen skapat för skola, BUP, föreningsliv- och för alla som vill göra något för att stärka ungdomars existentiella hälsa.
Under en skolvecka får ungdomarna öva på refränger och dansmoves inför en konsert med Lollo Fält, gospelkören One Nation och ett stort kompband.  En existentiell lots, utbildad inom psykiatrin, har kontakt med skolledning, pedagoger och elevhälsan som också fått en kortare webbutbildning för förståelse av musiken som hälsofrämjande kraft.

Kärlek, värme och acceptans i motsats till tystnad, utfrysning och mobbning
Under konserten, där pedagoger och anhöriga deltar, får vi uppleva hur den gemensamma sången skapar gemenskap mellan alla medverkande, artister som publik.
Med under konserten finns också Jonas Helgesson, författare, stå-uppare och föreläsare. Han lyfter begrepp som kärlek, värme och acceptans i motsats till tystnad, utfrysning och mobbning.
Dagen efter konserten möter ungdomarna återigen lotsen för ett samtal om upplevelserna, känslan i musiken och kring vad de än vill tala om.
En enklare utvärdering görs genom en enkät där pedagoger och andra vuxna i ungdomarnas vardag får beskriva hur de och ungdomarna upplevt projektet.


Musiken och kulturen är fortfarande inte i tillräcklig utsträckning en del i det gemensamma arbetet för psykisk hälsa, trots en rad forskningsrapporter om dess goda verkan. Här är ett exempel på hur vi kan arbeta!

BTS final Ola FLS 2023.png
bottom of page