
Torsdagens Fria Föredrag
Palissad Väst & Syd
Jämlik Hälsa i Praktiken – ett exempel på ett hälsopromotionsprogram i Lindängen
Programmets övergripande syfte är att utveckla ett annorlunda och innovativt approach inom hälsopromotion, där forskare tillsammans med medborgare och aktörer från olika samhällssektorer samskapar, utvecklar och utvärderar olika hälsopromotiva interventioner direkt i människors vardagsliv i deras bostadsområden för att minska ojämlikheter i hälsa.
Programmet tar utgångspunkt i en av Malmö Universitets redan etablerade C ommunity-Based Participatory Research (CBPR) approach där olika målgrupper och interventioner identifieras i en penta-helix-modell och där medborgare och forskare samarbetar med både privat och offentlig sektor samt idéburna organisationer i en medborgardriven process där hälsopromotiva CBPR-interventioner etableras och utvärderas systematiskt i olika nätverk.
Programmets skapar en social infrastruktur för ett annorlunda arbetssätt där nya metoder utvecklas för ett kapacitetsbyggande i samhället där medborgaren står i centrum för en mer hållbar samhällsutveckling, och genererar nya och hållbara lösningar över tid för att förbättra hälsan och förändra levnadsvanor hos risk-grupper i befolkningen.
Margareta Rämgård, docent & Anders Kottorp, professor
Fakulteten för Hälsa och samhälle, Malmö universitet
Ehlers-Danlos syndrom - vanligare än du tror
Bindvävssjukdomen Ehlers-Danlos syndrom har på senare år visat sig långt vanligare än man tidigare trott. Samtidigt är okunskapen stor om denna komplexa multisystemåkomma och många bollas runt i vården i åratal utan att få varken rätt diagnos, adekvat behandling eller ens ett värdigt och humant bemötande. När är det dags för den här patientgruppen att få komma in i värmen?
EDS Riksförbund
Choosing Wisely/Kloka Kliniska Val
Choosing Wisely-rörelsen har fått allt mer internationell spridning och nu även kommit till Sverige i form av Kloka Kliniska Val. I OECD-länder beräknas minst 20 % av resurserna avsatta för sjukvård gå till spillo, genom användning av tester, undersökningar och behandlingar som inte är av värde eller rent av kan skada patienterna, så kallad lågvärdevård. Primärvården Skåne är först ute i primärvårds-Sverige med att ta fram en egen rekommendationslista bestående av 3 grundläggande allmänmedicinska principer, 5 st ”Göra mer av” samt 5 st ”Göra mindre av”.
Föreläsare: Ola Bergstrand, specialist i allmänmedicin och strateg
Kloka kliniska val på akuten
Som enhetsansvarig läkare på akutmottagningen i Malmö, en av Sveriges största akutmottagningar, är det Christians uppgift att se till att så många patienter som möjligt får rätt vård, i rätt tid och på rätt plats/enhet. Allt ska ske enligt Kloka Kliniska Val, gällande lokala PM, specialitetens riktlinjer inkl nationella vårdprogram och behandlingsrekommendationer – samt i samarbete med patienten. Hur balanserar man den uppgiften? Hur gör vi precis det patienten behöver, inte för mycket, inte för lite. Ibland önskar läkaren att göra insatser som egentligen inte gynnar patienten, ibland är det patienten som har önskemål som inte är kliniskt relevanta. Hur balanseras patientens delaktighet mot läkarens kliniska ansvar att träffa rätt beslut i svåra situationer?
Christian Engvall, Specialist i akutsjukvård och anestesi/intensivvård, Skånes universitetssjukhus.
Sjukhus hemma
Uppskattas av läkarna och älskas av patienterna. Pilotprojektet rullades ut i juni 2021 på Skånes Universitets Sjukhus i Malmö. Det är ett kostnadseffektivt sätt att behandla svårt sjuka patienter i sitt eget hem. Hannes Hartman, Sektionschef och överläkare på verksamhetsområde Akutsjukvård och Internmedicin, SUS, berättar om erfarenheterna av arbetssättet som nu är en permanentad och viktig vårdform i både Lund och Malmö.
Hannes Hartman
Hur är det att jobba i Mobila team närsjukvård?
Mobila team närsjukvård ligger organisatoriskt under Primärvården Skåne som är Region Skånes offentliga primärvård.
Mobila team närsjukvård kommer fullt utbyggt under 2024, att utgå från nio geografiska orter och tillsammans täcka in alla Skånes 33 kommuner.
Teamen har en samordnande roll där man bedömer, planerar, ordinerar och utför olika insatser hos sköra och sjuka patienter under en kortare eller längre period. Detta innebär att patienten kan vistas i hemmet och endast i de fall där det av medicinska skäl är nödvändigt vistas på sjukhus.
Teamet samarbetar med kommunerna, privata och offentliga vårdcentraler, Palliativ vård och ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet), upphandlad läkarbil, ambulans och sjukhus. I teamet ingår läkare, sjuksköterska, kurator och medicinsk sekreterare. Ytterligare kompetenser såsom fysioterapeut, arbetsterapeut och biståndshandläggare knyts i samverkan med respektive kommun till teamet utifrån patientens behov.
Susana Sjökvist och Siv Johansson
EKG för dummies
Peter Hammarlund
När blir man för gammal för clowner?
Du kanske inte har tänkt på det, men några av dina kollegor på sjukhuset har färgglada kläder och röd näsa. I över 20 år har sjukhusclownerna på Clownronden arbetat med att möta barn och vuxna som drabbats av sjukdom eller skada – för att skapa glädjefyllda pauser när livet är svårt. Hör verksamhetsledaren Niclas Turesson berätta hur sjukhusclownerna i Skåne arbetar för att skapa magiska ögonblick där både humor och allvar får vara med.
Niclas Turesson, Clownronden
Rasim och bemötande i vården
Alla har rätt till vård på lika villkor. En viktig del i arbetet för en jämlik vård är att jobba med normer och värderingar. Stereotypa föreställningar om patienter ökar risken för felbehandling, eller att behandling uteblir. Allvarliga, behandlingsbara sjukdomar kan upptäckas för sent, och i värsta fall leda till förtida död. Rasism i vården är också ett arbetsmiljöproblem när vårdpersonal utsätts.
Socialstyrelsen
AI och Digitalisering i Vården: Från Fax till Framtid!
Therese Varre Almesjö, grundare och chef för en vårdcentral på Lidingö, beskriver hur AI och digitala lösningar revolutionerar vården genom att förbättra arbetsflöden och patientupplevelser. Med exempel som AI-driven journalföring och automatiserade bokningssystem, visar hon hur dessa verktyg sparar tid och ökar effektiviteten. Therese betonar vikten av att fokusera på hur AI kan skapa säkrare vård och nöjdare patienter snarare än att bara öka antalet patientbesök. Hon diskuterar också hur AI kan förbättra intern kommunikation och hantering av information, vilket leder till en mer harmonisk arbetsmiljö. Föreläsningen avslutas med konkreta exempel på hur AI och digitalisering har implementerats framgångsrikt på hennes vårdcentral, vilket resulterat i både tidsbesparingar, förbättrad vårdkvalitet och personal som ofta tar sig en kopp kaffe.
Therese Varre Almesjö
Journalskrivning med AI i praktiken - Live demo
Tandem Health hjälper läkare fokusera på att ge sina patienter vård, istället för på administration. Genom en AI-lösning som i bakgrunden lyssnar med under patientsamtalet skapas automatiskt ett utkast till en journalanteckning direkt efter patientbesöket. Läkaren behöver alltså inte skriva eller diktera något från grunden, utan får direkt ett underlag att utgå från. Tandem hjälper även till att skriva sjukskrivningsunderlag & remisser, hitta rätt diagnoskoder och kan användas för patientsamtal som genomförs på valfritt språk.
Oscar Boldt-Christmas, Co-founder of Tandem Health
M-pox- en nygammal epidemi i Afrika. Hur hanterar vi detta i Sverige?
Sedan slutet av 2023 sprider sig en ny variant av mpox i Demokratiska republiken Kongo med spridning till länder i centrala delar av Afrika. Denna variant verkar mer smittsam och har en befarad högre dödlighet. Importfall till övriga delar av världen har redan konstaterats, men är hittills få. Vad behöver vi veta om mpox och hur hanterar vi misstänkta fall i Sverige?
Kristina Trell
”Global hälsa” för läkare
Global hälsa är ett tvärvetenskapligt fält som har som mål att främja jämlik hälsa för människor både lokalt och globalt. Samtidigt som hälsan världen över blir bättre, kvarstår stora skillnader mellan länder, och framförallt växer hälsoklyftorna inom länder. Sociala, ekonomiska och miljömässiga faktorer påverkar hälsan världen över, och i en alltmer globaliserad värld står vi inför många gemensamma utmaningar som klimatförändringar, antimikrobiell resistens och pandemier. Dessa utmaningar kräver ett globalt samarbete och gränsöverskridande lösningar och insatser. Global hälsa är därför högst relevant för läkare för att kunna arbeta för en bättre och mer jämlik hälsa både på hemmaplan och internationellt. Därför har Region Skåne bland annat satsat på att stärka läkares kompetens inom global hälsa genom programmet ”global ST”. I presentationen tar jag upp mina erfarenheter av global hälsa som ST-läkare, hur det format både mina kliniska färdigheter och väglett mig in i forskning inom global hälsa.
Miriam Lukasiak