top of page

Kurs/fortbildning: Likarätt och lika möjligheter

-Tema: "Vem tar hand om doktorn och patienten?"

 

Det är en utbildning/fortbildning i etik, mångfald, jämlikhet och bemötande, skapad tillsammans med Region Skånes Likarättsakademi.​ Du kan delta helt fritt i programmets aktiviteter på kongressen, eller du kan välja att gå kursen. 

 

Programmet är specialitetsövergripande och riktar sig till alla läkare, oavsett om Du precis börjat Din yrkeskarriär eller kanske är specialist sedan länge. Här finns något för oss alla. 

 

För ST-läkare avser programmet delmål a2 (etik, mångfald, jämlikhet) enligt ST2015 samt STa4 (Etik) enligt ST2021. 

​Vem tar hand om doktorn och patienten?

Häng med på en utbildning/fortbildning som kan bli en av de mest värdefulla på länge! Vi sätter mellanmänskliga möten, likarätt och lika möjligheter i fokus. Hur är det egentligen att vara doktor, eller patient? Har Du tänkt på att vi alla, förr eller senare, får prova på båda dessa roller?! Hur kan vi ta hand om varandra som kollegor och medarbetare, och hur möter vi våra patienter på bästa vis?

Etik, mångfald och jämlikhet

Vi har bjudit in en rad av föreläsare i absolut toppklass och många färgstarka kloka personer som delar med sig av sin stora kunskap i berättelser från verklighetens vardag och med värdefulla tips till oss alla. Du får lära Dig mer om allt från diskrimineringslagen till viktmobbing och HBTQIA+, till hur vi kan motverka rasism på vår arbetsplats.

Sång, musik och rörelse

Mitt på dagen välkomnas alla till en färgsprakande sång- & musikföreställning ”break the silence” i samarbete med Musik i Syd och One Nation, om ungas fysiska och psykiska ohälsa. På scenen står en stor härlig kör under ledning av årets körledare i Sverige Jonas Engström och med den nationellt välkände komikern, skådespelaren, föreläsaren och författaren Jonas Helgesson. I övrigt medverkar Ola Björgell, Ulrika Gudmundsson Schönberger samt Carl Johan Sonesson.

Ett hållbart arbetsliv

Det blir också samtal och reflektioner om vem som egentligen får bestämma, är det doktorn eller patienten? Och hur går det när Du som doktor blir sjuk? Vem tar hand om doktorn? Finns det en väg till ett mer friskt och hållbart arbetsliv?

Medverkande moderatorer, föreläsare, artister och musiker
Kursledare: Ola Björgell

​Moderatorer: Ola Björgell, Sahar Janfada Baloo, Sara Wide Gustavsson

​Supporters i salen: Ledamöter från Region Skånes Likarättsakademi

​Föreläsare: Jerk Elmén, Ana Marega, Bodil Hansson, Ola Björgell, Anders Castor, Freddie Östersjö, Angelica Löwdin, Anders Palm, Pia Delson, Jonatan Wikstrand, Sofia Rydgren Stahle, Jill Taube, Maria Zetterlund, Anita Hansson, Ellinor Cronqvist samt Kitimbwa Sabuni.

​Artister, kör & musiker: Ulrika Gudmundsson Schönberger från Musik i Syd med inbjudna gästartister, kör & musiker under ledning av Jonas Engström och med Jonas Helgesson på scenen. 

Info till Dig som väljer att gå dagen som en formell kurs:

Utbildningen/fortbildningen innehåller en dags arbete på distans i FSL’s digitala kursplattform, där det ingår spännande förberedelsematerial samt tester. Den digitala dagen gör du hemma och på egen hand på valfri tid under september månad. Kursen fortsätter med en heldag fysisk träff på FSL kongress 27/9 2023 på Malmö Arena. Där bjuds på interaktiv fysisk undervisning med föreläsningar, uppträdanden och möjlighet till dialog. Kursintyg/Fortbildningsintyg lämnas ut efter komplettering av alla kursmoment, uppgifter och tests, samt inlämnad kursutvärdering. Du som är ST kan välja socialstyrelsens intyg enligt ST2015 eller ST2021.

Referenser:

Ämnen vid den digitala kursdagen:

Diskrimineringslagen och aktiva åtgärder

Teckenspråkstolkarnas perspektiv

Det som är nödvändigt för några, är bra för oss alla

Berättelser om diskriminering/kränkning/negativ särbehandling

Programpunkter vid den fysiska kursdagen på kongressen: 

 • Introduktion, likarättsdagen på FSL

Ola Björgell, Sahar Janfada Baloo, Sara Wide Gustafsson

 • Diskriminering & aktiva åtgärder i hälso- och sjukvården

Jerk Elmén

 • Men jag är ju bara mån om din hälsa!

Bodil Hansson, Ola Björgell

 • Vem är det som bestämmer, doktorn eller patienten?

Anders Castor

 • Mikroaggressioner, transfobi och okunskap - vem bär ansvaret? hur hittar vi lösningar tillsammans?

Freddie Östersjö

 • Jag är Angelica!

Angelica Löwdin

 • När doktorn blir sjuk

Pia Dellson, Jonatan Wistrand, Jens Olsson

 • Ett hållbart arbetsliv

Sofia Rydgren Stahle

 • Vem tar hand om doktorn?

Jill Taube, Maria Zetterlund

 • Att motverka rasism inom hälso- och sjukvården

Anita Hansson

 • Rasism inom sjukvården

Kitimbwa Sabuni

 • Sammanfattning

Ola Björgell, Sahar Janfada Baloo, Sara Wide Gustafsson

bottom of page