top of page

Torsdagens inspirationsföreläsningar

Kunskapsstyrning – alla behöver inte uppfinna hjulet själv!
På scen står enheten för kunskapsstyrning i Region Skåne med ett team bestående av chef, hälso- och sjukvårdsstrateg och flera medicinska rådgivare

 

Kom och lyssna på FSL vicepresident Malin Skogström och hennes duktiga kollegor.
 

Kunskapsstyrningen drivs av Sveriges regioner i samverkan och berör alla oss som arbetar i hälso- och sjukvården. 

Kunskapsstyrning handlar om att använda bästa tillgängliga kunskap i varje patientmöte och att systematiskt utveckla, dela och omsätta ny kunskap genom samverkan. I patientmötet blir kunskapen ett stöd för professionen men också ett verktyg för att göra patienten mer delaktig i sin egen vård tillsammans med professionen.

Hur gör vi skillnad i patientmötet? Vi djupdyker tillsammans i detta system som är förkortningarnas mecka – vad betyder LPO, RPO, NPO, RAG, NAG, PSVF och LSG? Hur kan vi som läkare göra skillnad?

Konkreta exempel ges från lokal, sjukvårdsregional och nationell nivå och vi följer införandet av flera vårdförlopp!

Drömmen om den perfekta ST´n – en kronologisk tidslinje över den brokiga vägen från legitimation till specialistbevis. Vilka utmaningar har vi och vilka hinder kan uppstå längs vägen?
SYLF 

 

SLS/KUF Skrivartävling seminarium:

- Att skriva om livet i vården idag

Vår vardag kan lätt bli full av stress och frustration men innehåller också betydelsefulla möten. Kliniska erfarenheter och det egna skrivandet – vad betyder de för den professionella och personliga utvecklingen, och vad är det som ger oss kraft och lust?

 

Den kliniska praktiken innehåller möten och erfarenheter som är komplexa, bland annat för att de engagerar och berör många skikt inom både det professionella och det privata. Seminariet utgår från det ömsesidigt befruktande i att både kunna formulera sina egna erfarenheter för att kunna ta till sig andras, och att lyssna på andras erfarenheter för att tydligare kunna känna igen och formulera sina egna.

 

I seminariet medverkar tre författare från de skrivartävlingar som arrangerats av Svensk Förening för Medicinsk Psykologi (SFMP) och Svenska Läkaresällskapets kandidat- och underläkarförening (KUF). Författarna kommer att presentera utdrag ur sina egna texter, följt av reflektion och diskussion, där även auditoriet kan delta. Seminariet vill stimulera till reflektion och medvetenhet kring professionell identitet, utveckling och hållbarhet på sikt.

Moderatorer:

Pia Dellson, överläkare i onkologi och psykiatri, SUS. Forskare vid Birgit Rausing centrum för medicinsk humaniora, Lunds universitet.

Katarina Bernhardsson, lektor, biträdande centrumledare vid Birgit Rausing centrum för medicinsk humaniora, Lunds universitet.

 

Länk till tidigare prisbelönta texter: http://www.sfmp.se/verksamhet_skrivartavling.php

EKG-kurvan återvänder till FSL!

Med sina 15000 följare är det tydligt att EKG-kurvan har ett bra koncept och spännande innehåll. Aldrig hade vi trott att EKG kunde vara så roligt och spännande att lära sig. Peter Hammarlund, internmedicinare/kardiolog i Helsingborg gästar igen FSL. Han delar med sig av sin kunskap både om EKG men även om hur han lyckas med sin populära informella lärplattform, där vi läkare kan göra det vi älskar mest - att lära oss mer! Och tänk att det hela startade med en sabreringsskada....!

Gaffelmottagning - låter ST läkare lära sig i raketfart!

Detta koncept vill vi ha! Charlotte Alverbratt, överläkare och onkolog i Region Halland, delar med sig av ett vinnande koncept, där ST läkare jobbar självständigt men med kontinuerlig och flexibel stöttning från erfaren specialist i en så kallad Gaffelmottagning. Mottagningsmodellen för ST-läkare är ett effektivt sätt att komma in i rollen som specialist under trygga och patientsäkra former. Modellen minskar den etiska stressen och frustrationen som många ST-läkare upplever i vardagen.

 

Nationell handlingsplan mot hot och våld i vården

Ardavan Koshnood är kriminolog och överläkare i akutsjukvård i Lund. Kom och lyssna när han ger oss en inblick i hur dagens kriminella samhälle påverkar oss i vården. Hur vi kan minska frustration, hot och våld på akuten och andra vårdenheter? Ardavan delar bl.a. med sig av erfarenheter från andra länder, bl. a. Danmark.

Modux - en icke-tråkig digital kursplattform

Du som gått FSL ledarskapskurs under våren 2023 har fått gå den i vår nya kursplattform Modux, utvecklat av utvecklar-bröderna Berglund för FSL. Vi får lyssna på primus motorn Ludwig Berglund och titta lite mer på funktionerna i den nya digitala kursplattformen. Modux hoppas att kursdeltagare och kursledare under de närmaste månaderna/åren ska hjälpa till med goda förslag/önskemål som vi kan bygga in i kurserna, så de blir roligare att gå. Det behöver inte vara tråkigt att lära sig!

Ny software håller automatisk koll på din ST - dokumentationssystemet vi längtar efter!

Har du en utbildningsplan i Word, en svårläst Excell lista eller en papperslapp där du lite sporadiskt skriver upp tjänstgöringsprocent, randningar, genomförda kurser, utförda operationer, bedömningar, handledarmöten, 360-graders bedömningar osv. Har du någonstans på ditt arbetsrum en låda, en hylla eller plastficka där du lägger alla dina kursintyg och blanketter? Vet du exakt när under din ST du ska gå vilka kurser? Vet du till punkt och pricka hur du ska uppfylla varenda a-b- och c-mål i din utbildning? Hoppas du också att du hittar alla dina dokument när det är dags att skicka in din ansökning om specialistkompetens till Socialstyrelsen? Nu kommer lösningen på alla dina/våra dokumentationsproblem: Lyssna på internmedicinare, studierektor och systemutvecklaren Henrik Wallentin som för första gången visar sitt system Mercator för oss på FSL. Ett system som låter dig och din studierektor samla all information ni behöver på ett ställe. Ett system där din handledare kan signera bedömningar med sitt bank-id på mobilen. Ett system som själv håller koll på dina möten, dina kursintyg, dina aktiviteter. Ett system som automatisk sammanställer din ansökning den dagen du har uppnått specialistkompetens. 

Stress bland läkare

Pauliina Viktorsson är psykiatriker, överläkare och doktorand vid Karolinska institutet. Hon behandlar ofta yngre och äldre läkare inom sitt område: stress och utmattnings rehab. Hon brinner starkt för ämnet och vill hjälpa oss att upptäcka och förebygga stress innan det blir akut och kanske ger bestående skador. Ta del av hennes handfasta tips och tricks för att ta hand om din egen mentala hälsa.

Mindfulness

Maria Lagergren är en eldsjäl av rang! Hon jobbar på en av Malmös mest framgångsrika grundskolor som mindfulness- och yoga-instruktör, där hon bl.a. har hand om barnens välmående. Hon driver även projekt för kvinnors hälsa. Under hennes föreläsning kommer du själv att få prova på en mysig mindfulness-session och höra lite mer om hur mindfulness praktiserande kan förbättra din livskvalitet.

bottom of page