top of page

Kurs/fortbildning: Introduktionskurs i ledarskap

Kursen avser delmål a1 i ST enligt SOSFS 2015 och delmål STa5 enligt SOSFS 2021. 

Varför ska du välja denna kurs:

Denna kurs ska ge dig olika verktyg du kan använda om du en dag tar en ledande roll inom hälso-sjukvården. Kursen kan inte vara absolut heltäckande inom ämnet ledarskap/handledning, men vår förhoppning är att den ger mersmak. Den ska inspirera dig så du får lust att söka mer information om ämnet och gärna söka ett chefs- eller ledarskapsprogram eller gå fördjupande kurser.

För att kunna leda andra behöver du olika kompetenser: att lära dig hur du kommunicerar tydligt som ledare, hur du formar och vårdar kulturer på arbetsplatsen, hur du håller effektiva möten, hur du presenterar idéer och annan info så budskapet når fram. Du får kunskap om gruppdynamik, så du bättre kan förstå och hjälpa den grupp du ska vara ledare för. Slutligen kommer du att få en inblick i hur du kan planera vårdarbetet för bäst nyttjande av resurserna. Som vetenskapliga referenser för kursinnehållet kan nämnas forskning inom gruppdynamik (t ex Susan Wheelan) samt forskning om möteskulturer (t ex Rogelberg et al). Kursen gästas också av ledarskaps-forskaren Louise Bringselius. Liksom tidigare år siktar kursen även på att förmedla handfasta, beprövade erfarenheter från våra föreläsare. Vi hoppas du kommer att uppfatta flera av kursens föreläsare som bra förebilder och att kursen ska inspirera dig till att göra chefskarriär som läkare.

Du som är ST i Region Skåne har efteråt möjlighet att fortsätta med kursen “Fördjupningskurs i ledarskap” som är en spännande fortsättning av FSL kursen.

Ämnen för den digitala delen: 

Gruppdynamik, kulturer på arbetsplatsen 

Effektiva möten, strategisk kommunikation 

Ledarskapsstil

​Presentationsteknik

 

Ämnen för den fysiska delen på kongressen:

Tillitsbaserat ledarskap - Louise Bringselius, förvaltningsforskare, docent vid Lunds Universitet.

Produktionsstyrning i vården - Ritva Rosenbeck, M.Sc., PhD, Flowistics samt Högskolan i Väst.

Praktisk ledarskap i vårdens vardag - Naomi Clyne, överläkare, docent vid Lunds Universitet, tidigare verksamhetschef på SUS.

Chefsdilemman - Eva Lindelöf, Malin Krantz båda ledarskaps kursledare samt HR-konsulter från Region Skåne.

Kursledare: Christina Christoffersen, Bitr. Överläkare Skånes universitetssjukhus, President FSL, Enheten HSS, Region Skåne.

Kurskoncept: Kursen består av en digital dag plus en fysisk dag. Den digitala delen gör du på egen hand på valfri tid under september månad INNAN kongressen - glöm inte att få tid avbokad i ditt schema. Kursen fortsätter med en heldag fysisk träff på FSL kongress 24/9 på Malmö Arena. Där bjuds på interaktiv fysisk undervisning med föreläsningar och möjlighet till dialog och grupparbete. Kursintyg/Fortbildningsintyg lämnas ut efter komplettering av alla kursmoment, uppgifter och tests, samt inlämnad kursutvärdering. Deadline 30. september. Du som är BT/ST kan välja socialstyrelsens intyg enligt ST2015 eller ST2021.​ Alla andra kan välja att få FSL fortbildningsintyg.


Föreläsningar under kongressdagen för kursen

 

Chefsdilemman
Workshop under ledning av HR konsulter från Region Skåne. Här ska vi i smågrupper arbeta med olika vanliga personalproblem och diskutera hur chefen kan agera för att lösa problemen. 

Praktiskt ledarskap i vårdens vardag

Naomi Clyne, överläkare, docent, tidigare verksamhetschef för njursektionen i Lund, Skånes Universitetssjukhus och Institutionen Kliniska Vetenskaper, Lunds universitet.

Denna föreläsning kommer att ta upp vanliga problem i vården och ge handfasta råd om hur man som ledare kan åstadkomma utveckling och förbättring inom befintliga ramar. Minskad belastning på mottagningen genom ökad kontinuitet mellan läkare – patient - sjuksköterska. Minskad belastning på akutmottagningen och bättre omhändertagande av patienter med kroniska sjukdomar genom ”subakuta” tider. Hur kan man bli av med ”diktatberget”? Föreläsningen kommer att baseras på fallbeskrivningar: ”så här kan det se ut idag” och beskriva ”alternativet”. Exemplen kommer från föreläsarens egna erfarenheter av förändringsarbete och ledarskap.

(Fördjupning: Ledarskap i sjukvården. Berättelser från vårdens vardag. Naomi Clyne. Studentlitteratur, 2022.)

Tillitsbaserad styrning och ledning i sjukvården – med blicken mot patienten
Louise Bringselius

I den samhällsvetenskapliga forskningen har tillit länge varit erkänt som nyckeln till goda resultat i både samhällen och organisationer. Det har till och med resulterat i ett nobelpris. När människor litar på varandra blir det lättare att samarbeta och man vågar testa nya idéer, berätta om misstag, visa sårbarhet. Särskilt viktigt är det att den som har makt och position vågar visar tillit till andra. I ledarskapet betyder det att vi som chefer bör vara lyhörda mot medarbetare och tro på deras förmågor, för att på så vis bygga starka relationer. Detta skiljer sig från ett synsätt där man främst hänvisar till sin formella auktoritet. I stället ger man stor frihet inom tydliga ramar och använder uppföljningen för lärande. den här föreläsningen får du lära dig grunderna i ett tillitsbaserat ledarskap.

Workshop om konflikt(hantering) 

Thomas Jordan, docent, tidigare lektor i arbetsvetenskap vid GU, numera enbart konsult i eget företag. 
Vi hamnar alla av och till i situationer där svårförenliga uppfattningar möts eller det uppstår frustration p.g.a. att man själv eller andra inte får det bemötande man önskar sig. Passet handlar om skickliga sätt att hantera sådana situationer. Thomas Jordan, som forskat om och arbetat med konflikter i över 30 år, ger en översikt över användbara strategier. Därefter använder vi forumspel för att gemensamt experimentera fram fungerande sätt att hantera en utmanande situation. Vi spelar upp en scen där ett möte mellan två personer inte går bra och alla bjuds in att ge förslag på hur man kan agera, som sedan provas ut i improviserat rollspel. 

Webbplatsen Arbetsplatskonflikt vid Göteborgs universitet:

http://socav.gu.se/arbetsplatskonflikt

En samling blad:

http://thomasjordan.se/konflikt.pdf

Chatbot'ar för konfliktvägledning: 

http://chatbotar.thomasjordan.se

Produktionsplanering och förbättringsarbete
Ritva Rosenbäck, Msc, PhD., lektor på Högskolan Väst

Föreläsningen syftar till att ge dig goda grundkunskaper i produktionsstyrning inom sjukvården för att bättre kunna förstå er verksamhet och för att allt oftare uppnå en balans mellan vårdbehov och kapacitet och därmed få kontroll på köerna till verksamheten. Denna balans är av stor betydelse för arbetsmiljön, så att de anställda känner att de har möjlighet att utföra sitt arbete på ett effektivt sätt. Du kommer att få faktabaserad kunskap som kan förbättra beslut, såsom att kunna kvantifiera behovet av eventuell  hyrpersonal, eller få hjälp av externa vårdbolag och kunna  förhandla om mer verklighetsförankrade volymsavtal som blir möjliga att uppnå. Du kommer även att få höra om förbättringsprojekt, hur man skapar och driver dem och vilken betydelse projekten har för en verksamhets utveckling framåt.

bottom of page