top of page

Sjukdomsförebyggande arbete - ges enbart på kongressen

Delmål B2 enligt ST2015 samt STb2 enligt ST2021

Kursen är skapad i samarbete med Hälsoinriktad hälso- och sjukvård, Enheten för kunskapsstyrning.



 

Med goda levnadsvanor kan vi förebygga nästan all hjärt-kärlsjukdom och 30-40 % av all cancer. Visste du att cirka 25 % av all hypertoni orsakas av alkohol? Och efter ett akut kranskärlssyndrom kan en individ som slutar röka, börjar äta hälsosamt samt är fysiskt aktiv regelbundet redan efter sex månader minska risken för nya hjärt-kärlhändelser med 74 procent, i jämförelse med den som fortsätter att röka, vara fysiskt inaktiv och inte förbättrar sina matvanor. Att arbeta med levnadsvaneförändring som en del av behandling av kronisk sjukdom är kostnadseffektivt men ännu så länge underutnyttjat inom hälso- och sjukvården. Som läkare har vi en unik möjlighet att lyfta fram levnadsvanornas betydelse i vårdens möten. Eftersom levnadsvanorna är ojämnt fördelade mellan socioekonomiska grupper är arbete för att stärka hälsosamma levnadsvanor även viktigt för en mer jämlik hälsa.  

Genom denna kurs ges uppnår du kunskap, praktiska råd och kliniska verktyg i arbetet med att uppmärksamma och behandla ohälsosamma levnadsvanor. Målet efter genomförd kurs är att du som läkare ska kunna:

  • vägleda patienter i frågor om levnadsvanor i syfte att förbättra hälsa och förebygga sjukdomar

  • kunna stödja patienter i att upprätthålla friska funktioner i samband med sjukdom och behandling.


​Du som bara vill lyssna fritt på kursens föredrag på kongressen erhåller ett fortbildningsintyg. Du kan även välja att gå hela kursen och uppnå kursintyg.


Kursen omfattar 1 heldags arbete på distans i FSL’s digitala kursplattform, där det ingår spännande förberedelsematerial, föreläsningar samt reflektionsfrågor. Den digitala delen gör du på egen hand på valfri tid under september månad INNAN kongressen - glöm inte att få tid avbokad i ditt schema. 

Kursen fortsätter med 1 heldag fysisk träff på FSL kongress 25/9 2024 på Malmö Arena. Där bjuds på interaktiv undervisning med föreläsningar, möjlighet till dialog, fallbeskrivningar och praktiska övningar med fokus på förändringsprat genom motiverande samtal. Kursintyg enligt Socialstyrelsens blankett lämnas ut digitalt efter komplettering av alla kursmoment, uppgifter och tester, samt inlämnad kursutvärdering - allt detta ska du göra innan 30/9.

Kursledare:

Kursledare är Malin Skogström, specialist i allmänmedicin, läkare Levnadsvanemottagningen Malmö, Primärvården Skåne, medicinsk rådgivare enheten för kunskapsstyrning. Föreläsningarna ges av experter med anknytning till eller samarbete med enheten för kunskapsstyrning, Region Skåne.

​Referenser: 

Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor (socialstyrelsen.se)

Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor prevention och behandling (d2flujgsl7escs.cloudfront.net)

Introduktion till MI - Motiverande samtal om sexuell hälsa (folkhalsomyndigheten.se)

LEVA-metoden - Vårdgivare Skåne (skane.se)

Fysisk aktivitet på recept - Region Skåne (skane.se)

 

Chow CK et al. Association of diet, exercise, and smoking modification with risk of early cardiovascular events after acute coronary syndromes. Circulation. 2010; 121(6):750-8.

Föreläsningar under kongressdagen för kursen

Workshop: Motiverande samtal – för att mötet ska göra skillnad

Motiverande samtal bygger på ett empatiskt, reflektivt lyssnande. Att känna sig sedd, förstådd och lyssnad på leder till en känsla av delaktighet och en ökad tilltro till egen förmåga att klara av en förändring. MI aktiverar patientens egen motivation till förändring och följsamhet till behandling. Här finns möjlighet för ST-läkaren att träna sina färdigheter!Emma Appell, leg sjuksköterska, strateg, avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrningKjell Olsson, leg dietist, strateg, avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrningHelena Strevens, mödrahälsovårdsöverläkare, avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Kvinnohälsa och barnhälsa – en stor folkhälsoarena

Barnets första 1000 dagar – en introduktion

Mödrahälsovården och Barnhälsovården följer familjerna under barnets första 1000 dagar och har goda möjligheter att identifiera både skydds- och riskfaktorer för ohälsa.

Maria Fridh, Specialistläkare socialmedicin, Med Dr, medicinsk rådgivare, avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Föräldrars psykiska hälsa

Betydelsen av föräldrars psykiska mående för små barns hälsa och utveckling samt hur barnhälsovården arbetar med att tidigt identifiera familjer med behov av utökat stöd, med hjälp av enskilda föräldrasamtal inklusive screening för postpartum-depression.

Amanda Svensson, Leg. Psykolog, Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

En sårbarhet blir en styrka – graviditet som ”trycktest”

Under en graviditet framträder ibland den gravida kvinnans sårbarhet för vissa framtida sjukdomar såsom hypertoni och diabetes. Med hjälp av denna kunskap - med rätt handläggning och tillsammans med kvinnans egen motivation under graviditeten - kan goda levnadsvanor få fäste, vilket gynnar både en frisk graviditet och normal förlossning, men även kvinnans framtida hälsa genom livet.

Helena Strevens, mödrahälsovårdsöverläkare, avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Främja amning

Amning innebär hälsofördelar för såväl barn som kvinnor på både kort och lång sikt. För kvinnan minskar amning risken att drabbas av bröstcancer och diabetes typ 2 senare i livet. För barnet minskar risken för infektioner, plötslig spädbarnsdöd och utveckling av barnfetma. Här ges praktiska tips till ST-läkaren!

Anna Kjellbom, specialist i allmänmedicin, medicinsk rådgivare, avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Grunda sunda vanor – stöd för hela familjen inom barnhälsovården

Grunda Sunda Vanor är ett barncentrerat hälsosamtal med pedagogiska bilder som stödjer hela familjen. Den evidensbaserade modellen syftar till att främja och öka barnets delaktighet i samtalen om hälsosamma levnadsvanor och förebygga obesitas.

Mariette Derwig, barnhälsovårdsöverläkare, avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Sätt Skåne i rörelse – rörelseglädje som främjar och förebygger

En satsning i Region Skåne som syftar till att öka hälsa genom fysisk aktivitet. Satsningen görs genom olika metoder och i samverkan med kommunerna. Våra kroppar är gjorda för rörelse!

Helene Henriksson, leg fysioterapeut, strateg, regional utveckling

Frågestund med fokus på Kropp & Knopp

Passa på att fördjupa dig ytterligare i träningens och kulturens påverkan på vår hälsa. Interaktivt och högt i tak! Med två prisbelönta professorer!

Gunnar Bjursell, svensk professor i genetik och biologi och en pionjär inom svensk kulturmedicinsk forskning. Mottog Bernadottepriset 2024.

Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi vid Sahlgrenska akademin och kardiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Mottog Stora forskningspriset 2023.

Riktade hälsosamtal – en metod på frammarsch

Riktade hälsosamtal är en metod för att systematiskt identifiera ohälsosamma levnadsvanor och psykisk ohälsa i syfte att förebygga hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2. Just nu erbjuds alla 40- och 50-åringar ett riktat hälsosamtal. Vad innebär metoden och hur ser hälsan ut bland skåningarna?

Emma Appell, leg sjuksköterska, strateg, avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning 

Johanna Jaran, leg fysioterapeut, strateg, avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning 

Malin Skogström, specialist i allmänmedicin, medicinsk rådgivare, avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Konsten att förändra vanor

Vad är mikrovanor? Vad är motivation? Kan existentiella frågor leda till konkreta beteendeförändringar? Vad krävs för vidmakthållande? Livsstilsverktyget, från idé till förändring!

Anders Rosengren, professor, läkare, SUS och Göteborgs universitet


Information

Pris:

Längd:

2000 kr

Motsv. 2 heldagar

Kursens abstract:  Klicka här

Datum

En dag på distans + en fysisk heltidsdag på FSL kongress 25/9 2024

Kursledare

Malin Skogström

Malin Skogström

bottom of page